Zuster Philomenia

Zuster Philomenia hield van mensen en dat straalde ze uit. Die liefde kreeg gestalte in de intensieve omgang met de mensen die ze op haar weg ontmoette. Speciaal het begrip “trouw” stond bij haar hoog in het vaandel. Haar vriendschappelijke gevoelens en mededogen gingen vooral uit naar de zwakkere medemensen, waar ook ter wereld. Steun aan mensen die het moeilijk hebben was haar “hoofdthema”. Dit werd concreet vormgegeven in de stichting Serafim, waar zij zich met hart en ziel voor inzette. Zuster Philomenia is in september 2004 overleden.

Adam Skubisz

Adam Skubisz is in Polen geboren. Hij vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog o.a. in de Eerste Poolse Pantserdivisie (generaal Maczak) van het Poolse leger. Dit leger heeft Breda bevrijd, zo is Adam in Nederland terecht gekomen. Vanuit Nederland heeft Adam zodra en wanneer hij kon, steeds humanitaire hulp geregeld en verleend aan organisaties en particulieren in Polen. De laatste jaren van zijn leven deed hij dat in een ongekend goede samenwerking met Serafim. Dankzij hem heeft Serafim een heel betrouwbaar netwerk opgebouwd van instanties waar hulpgoederen naar toe gaan. Niet alleen in Polen, maar ook in de Oekraïne en in Wit-Rusland! De intensieve samenwerking, het wederzijds respect en vertrouwen maakten dat er enorm veel werk werd verzet. De band tussen Adam en Serafim was van grote betekenis. Tot enkele dagen voor zijn overlijden was hij nog met de humanitaire hulp bezig.

Father Dim

Onze vriend uit Roemenië, pastoor Dim, is in 2014 na een lang ziekbed overleden. Pastoor Dim heeft jarenlang in een van de armste parochies van Bucarest gewerkt. Serafim heeft hem daar leren kennen. Wij hebben lang met hem samengewerkt en pastoor Dim heeft jarenlang deel uitgemaakt van de commissie van advies en aanbeveling. Ondanks zijn ziek zijn en zijn rolstoelgebruik heeft de pastoor de dag voor zijn overlijden nog de eucharistieviering gedaan. Wat een doorzettingsvermogen!

Peer Buters

Als vrijwilliger van Serafim was Peer lang actief. Elke dinsdag was hij er om advies te geven, mee te denken en koffie te drinken. De laatste periode kwam hij met zijn rollator nog graag in zijn (voormalig) eigen kantoor zitten en maakte bouwtekeningen van zijn ideeën voor Serafim. Hij vond het prachtig dat hij in de laatste jaren van zijn leven mocht ervaren dat de glorie van “zijn” notarispand op de Hamersveldseweg voortgezet kon worden als pand van Serafim. We herinneren hem als een eigenzinnig man die het hart van Serafim raakte, of anders gezegd dat de eigenzinnigheid van Serafim hem raakte. Peer is op 23 april 2016 overleden.