Brat Albert in Miechów

  Onlangs is er weer een hulptransport naar Polen gegaan. Hieronder volgt een kort verslag van Edward, bestuurslid van Serafim en onze contact persoon in Polen.

  Brat Albert in Miechów

  Miechów is een kleine stad in het zuiden van Polen, op de weg van Kraków richting Warszawa. Het stadje telt iets minder dan 12.000 inwoners. Het is de enige stad in het gelijknamige district met bijna 50.000 mensen. 

  In Miechów draait een groep vrijwilligers de opvang voor daklozen van Brat Albert. Op meerdere plekken in Polen bestaat zo’n Brat Albert opvangplek. Op de Serafim website onder Projecten Polen” staat wat meer over wie die Brat Albert was en waarom die organisaties daar actief zijn. Maar waarom eigenlijk? 

  In de wijde omgeving van Miechów is dit de enige Brat Albertafdeling. Het gebied is van oudsher vooral op landbouw gericht, en wat op toerisme. Maar haast onzichtbaar voor een toerist die van de prachtige omgeving of van het mooie stadje geniet, er zijn wel veel problemen die nog met de oude “communistische” tijd te maken hebben. Veel oudere mensen hier hebben de overgang naar het kapitalistische Polen niet kunnen meemaken. Dat gegeven betreft trouwens heel Polen. Deze mensen zijn gehavend uit de gigantische crisis van de jaren 80 – 90 van de afgelopen eeuw gekomen, toen er een gigantische inflatie heerste en een even gigantische werkloosheid. Voor bijgeschoold bestonden geen mogelijkheden, en om zelf een bedrijfje te beginnen, tja, die mentaliteit of die cultuur bestond toen niet. In ieder geval was er geen infrastructuur voor. In die jaren werden de meeste staatsbedrijven gesloten en mensen raakten dus hun baan kwijt. Voor WW-uitkeringen of zoiets als een bijstandswet had het land geen geld. De landbouw op versnipperde stukjes grond leverde te weinig op, mensen verkochten hun land voor een appel en een ei om elders werk te zoeken, maar waren niet bijgeschoold. Veel van die mensen van toen zijn trouwens nu te oud.  Ook konden mensen de huren die omhoog gingen niet betalen. Daarom zijn er ook in Miechów en de wijde omgeving veel daklozen, vooral mannen. Alcoholisme in veel gezinnen toen (en nu nog!) is ook een van de oorzaken van dakloosheid. 

  Werkloosheid kan over het algemeen niet echt een probleem meer genoemd worden in Polen, armoede is er nog wel degelijk. Veel bejaarden leven van een soort AOW van 300 € per maand, en de prijzen in de winkels zijn er haast als in Nederland. 

  Daarom dus zijn er veel mannen waarvoor de vrijwilligers, met Urszula (Ula) voorop, in Miechów zich inzetten. En ook Serafimers! Ook dit jaar ging er weer een vracht met goederen heen die meteen gebruikt werden of, zoals op de foto’s te zien is, op een “kiermasz” werden getoond om verkocht te worden. Daarmee kon Ula enkele rekeningen betalen. Want die zijn er veel en lopen steeds op. Er voor soms wel zo’n 60 mensen eten en drinken gekocht worden, er zijn lakens en dekens nodig, die ook weer schoongemaakt moeten worden. En de energiekosten,(verwarming!), ze komen nooit echt rond. 

  Dus, merci Serafim! En graag tot ziens!