Ghana

  SERAFIM-PROJECT IN GHANA

  Het Church of God Medical Centre is een op het christelijk geloof gebaseerde medische faciliteit van Church of God Ghana. De faciliteit bevindt zich in Banda Nkwanta. Onze missie is om liefde en medeleven van Jezus Christus te tonen door middel van hoogwaardige gezondheidszorg en educatie in de preventie van ziekten en aandoeningen.

  Banda Nkwanta en de omliggende dorpen hebben één Functionele CHIP (Community Health Improvement Compound) voor minstens 29.748 inwoners. De bevolking van Banda Nkwanta en haar omgeving kunnen verwezen worden naar het methodistenziekenhuis in Wenchi (80 km)en het districtsziekenhuis van de regering in Bole (89 km).

  Dit betekent dat het voor de mensen in dit gebied erg moeilijk is om toegang te krijgen tot basisgezondheidszorg. Bij een kritieke interventie zoals een bloedtransfusie is dat soms zelfs onmogelijk. De mensen in dit gebied profiteren ook niet echt van het National Health Insurance Scheme (NHIS), omdat ze het grootste deel van hun medicijnen kopen van vertegenwoordigers en anderen, die meestal niet bevoegd zijn om met geneesmiddelen om te gaan.

  In Ghana is sprake van een scheve verdeling in de gezondheidszorg; de meeste gezondheidsfaciliteiten (waarvan de meeste in de openbare sector werkzaam zijn) zijn in stedelijke gebieden gevestigd. Dit leidt tot grote geografische verschillen in de verhouding tussen gezondheidszorgfaciliteiten, zorgprofessionals en bevolking in het land, waarvan het district Bole zwaar getroffen is.

  Dit betekent dat historisch achtergestelde gebieden zoals Banda Nkwanta niet kunnen worden verbeterd als er geen inspanningen worden gedaan om een nieuw ziekenhuis te openen om de kansarmen van Banda Nkwanta te dienen.  Een Chip-compound voor 29.748 inwoners in Banda Nkwanta is absoluut onvoldoende op het gebied van logistiek en gezondheidspersoneel. Dit betekent dat het leveren van kwalitatief goede basisgezondheidszorg in het gebied een probleem blijft.

  Dit is de drijvende kracht achter de oprichting door de Church of God van een medisch centrum in Banda Nkwanta, dat centraal en strategisch gelegen is in het district Bole om betaalbare gezondheid van hoge kwaliteit te leveren aan de mensen van Banda Nkwanta en haar verzorgingsgebied.

  Onze grootste problemen zijn:

  1) Ontoereikende medische/chirurgische apparatuur

  2) Druk op het kleine Intern Generation Fund (IGF) door de gebrekkige salarisbetaling aan onze paramedische staf.

  3) Onvoldoende medisch personeel

  Het medisch centrum heeft bijna alles nodig, alles wat de zorg toegankelijk, goedkoop en kwalitatief goed maakt. We hebben behoefte aan ziekenhuisbedden, matrassen, beeldschermen, anesthesieapparatuur, operatiebedden en lampen, trolleys en medische instrumenten in het algemeen. Er zijn ook medische/chirurgische verbruiksgoederen nodig.